Historic Bath hospital could yet be turned into 160 bed hotel

Converting a historic hospital into a 160-bed hotel will assist Bath’s economic system get better from the coronavirus pandemic, a developer has claimed. The Fragrance Group has submitted scaled again plans for the grade II*-listed Royal Mineral Water Hospital, higher often called the Min, after its earlier bid was refused – a call it’s set to attraction. The revised utility says it has taken a brand new design strategy, diminished the dimensions and mass of the extension, addressed residential amenity points and improved biodiversity. Looking for Bath’s high tales in a single place? Sign up for our publication right here. Fragrance Group stated in its plans: “The proposals will safe the optimum viable use for the constructing, while on the similar time facilitating some continued public entry. “The hotel can even be open to non-hotel visitors for these utilizing the restaurant, café/bars and guests arriving for conferences. The hotel can even be open on a number of days a 12 months for guided excursions on the historical past of the constructing.” It added: “It is strongly within the public curiosity that the vacant constructing, which occupies a distinguished metropolis centre web site, is introduced again into useful use to help the town’s post-Covid restoration plan. A protracted interval of emptiness will be damaging to the economic system of Bath’s metropolis centre.” Who are Fragrance Group? The NHS ran the constructing because the Royal National Hospital For Rheumatic Diseases till December 2019 after promoting the constructing to Winchester-based Versant UK Ltd for £15million. It deliberate to show the hospital into a hotel with retailers on the bottom flooring however was unable to safe the required funding, so bought the positioning to Fragrance Group in 2018 for £21.5million. The Singaporean funding agency, which has purchased and transformed a lot of listed buildings within the UK, plans to spend an extra £35million changing the constructing.
Read More
Related Articles

Read More
Related Articles

What occurred to the earlier scheme? The earlier scheme initially proposed a 167-bed hotel with a restaurant within the atrium linking the previous hospital and the extension. It was rejected after 187 objections and representations from the likes of the Bath Preservation Trust and the Federation of Bath Residents’ Associations. Proposing refusal on the planning committee assembly final September, Councillor Sue Craig stated: “I commend the candidates for the compromises to minimise the impression on the constructing, its setting and neighbours. However, I do have an issue with the dimensions and mass of the extension.” She stated it could be a few years earlier than the habitat recovers and the Fragrance Group’s use of “each inch” of land for the extension would be overbearing for Parsonage Lane residents. Councillor Manda Rigby stated the extension would make life within the neighbouring properties “nearly untenable”, including: “For a few of the flats on the decrease flooring, you’d nearly have to stay your head out the window and switch it round to see any sky by any means. “That’s not one thing we must always be in favour of. It damages the residential amenity to such an extent it’s not counterbalanced by protecting the constructing in public use.” Bath and North East Somerset Council didn’t object in precept to the conversion to a hotel. What has the developer performed?

Revised plans for the Min. Fragrance UK – Bath Ltd.

The Fragrance Group introduced in Bath companies Aaron Evans Architect and Greenhalgh Landscape Architecture to handle the earlier refusal causes. The modifications embrace: another design strategy to the extension “thought-about to be acceptable to the encircling context and the setting of the heritage asset” a diminished scale and mass for the extension, and the connection to properties south of the positioning in Parsonage Lane has been addressed demonstrating a coverage compliant scheme in respect of residential amenity points relocating the roof high plant concealing it throughout the constructing envelope. introducing alternatives to extend comfortable landscaping as a part of an built-in strategy to the design of the positioning and to considerably enhance biodiversity The growth – inside Bath’s deliberate “ring of metal” – will be automotive free and solely embrace 12 cycle parking areas for employees. B&NES Council will determine the destiny of the appliance.

Recommended For You

About the Author: Jessica